Scule de mesterit


Intrebari frecvente

Prețurile NU conțin TVA.

Ce este capacitatea bateriei ? 
Capacitatea bateriei este mărimea sarcinii electrice stocate în baterie. Ea se masoară în Ah. 

Ce este curentul de descărcare la rece? 
Este curentul pe care o baterie nouă, complet încărcată, poate să-l furnizeze continuu, timp de 10 sec. si asigurã la -18°C o tensiune minimã de 7.5V (EN). 

Ce este capacitatea de rezervã? 
Capacitatea de rezervã este perioada de timp în minute, în care o baterie poate mentine o descărcare cu un curent de 25A, la temperatura de 25°C, pânã la o tensiune egală sau mai mare de 10.5V (EN). 

Ce este durata de viatã a bateriei? 
Durata de viatã a bateriei este timpul în care bateria are performante acceptabile. Ea se mãsoarã în ani. 

Ce este o baterie fãrã întretinere? 
O baterie fãrã întretinere este o baterie care nu necesitã adãugare de apã distilatã, daca sistemul de încãrcare de pe autovehicul functioneaza corect. 

Ce efect are cãldura excesivã asupra bateriei? 
Excesul de cãldurã cauzeazã evaporarea apei, proces care are loc mult mai rapid decât în conditii normale. Excesul de cãldurã are efecte negative si asupra grãtarelor pozitive. 

Ce efect are temperatura scãzutã asupra bateriei? 
Temperatura scãzutã reduce substantial puterea bateriei. La -18°C, bateria functioneazã numai la 40% din puterea pe care o poate da la 20°C. 

Cât de des trebuie sã verificãm bateria? 
In exploatare se verifica nivelul electrolitului, cel putin o data pe an la bateriile Silver, o data la 9 luni la bateriile BlueDynamic, o data la 6 luni la bateriile Standard. Nivelul electrolitului trebuie sa fie cu cca 20mm deasupra placilor. In cazul in care nivelul electrolitului scade sub valoarea indicatã, se completeazã cu apa distilata sau demineralizata, niciodata cu acid sau apa de la robinet. 
La bateriile dotate cu indicator de stare (ochi magic) starea de încãrcare si nivelul electrolitului se pot aprecia observând culoarea acestuia:

  • transparent: nivel scazut, necesita completare
  • negru: nivel bun, baterie descarcata
  • verde: nivel bun, baterie incarcata

Cum sã alegem bateria potrivitã? 
Cãutati în manualul masinii care baterie se potriveste modelului de vehicul pe care-l aveti. Aceeasi informatie o puteti obtine si din catalogul fabricantului de baterii - pe care-l detine cel care comercializeazã bateriile. 

Ce se întâmplã dacã folosesc o baterie care are un curent mai mare de descãrcare la rece? 
In acest caz, motorul porneste mai usor, în special în regiunile cu climat rece, iar sistemul de încãrcare nu este afectat.

Care este concentratia acidului sulfuric în solutia de electrolit dintr-un accumulator auto ?

Concentratia electrolitului dintr-o baterie auto care functioneaza in regim corect este de 37%. Aceasta carespunde unei densitãti de 1,28g/cmc. Orice depãsiri semnificative înseamnã regimuri incorecte: subîncãrcare (densitate < 1,24) sau supraîncãrcare (scadere nivel electrolit).  

Ce este bateria de acumulatori auto ?

Bateria este un grup de celule galvanice, care transformã energia chimicã în energie electricã. O celulã galvanicã constã din doi electrozi (anod si catod) si o solutie de electrolit .

Ce rol are bateria de acumulatori ?

Bateria functioneazã ca si: 
-sursa de energie pentru sistemul de pornire si aprindere initialã a motorului masinii 
-sursa de energie suplimentarã - când cerintele electrice ale vehiculului depãsesc capacitatea de livrare a sistemului de încãrcare. 
-stabilizator de tensiune în sistemul electric (reduce tensiunea înaltã tranzitorie) care ar deteriora componentele sistemului.

Acumulatorul

Anodul : Plumb poros, în formã metalicã -grãtar de Pb umplut cu Pb spongios - 
Pb + SO 4 2- => PbSO 4 + 2e- 0,356V

Catodul : Dioxid de plumb (PbO2) -grãtar de Pb umplut cu PbO2-
PbO 2 + SO 4 2- + 4H + + 2e- => PbSO 4 + 2H 2 O 1,685V

Reactia totalã: Pb + PbO2 + 2H2SO4 -> 2PbSO4 + 2H2O

Electrolit : Acid sulfuric diluat 
Tensiunea electrochimica per element: 2,05 V

Back
Copyright © 2020 BrioBit.

BrioBit.ro - Scule de mesterit